Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 469 kcal \ B-21 g \ T-31 g \ W-24 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Burak gotowany – 2 sztuki (240 g)
- Cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
- Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
- Kiełki rzodkiewki – 4 łyżki (32 g)
- Olej lniany – 1 łyżka (10 g)
- Papryka żółta – 1 sztuka (120 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (5 g)
- Czarnuszka – 1/2 łyżeczki
- Hummus – 4 łyżki (60 g)
- Łosoś wędzony na zimno – 1 opakowanie (100 g)
- Sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
- Rukolę, kiełki i pomidorki opłucz, cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski.
- Wędzonego łososia (możesz wymienić na pstrąga) podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż hummus zmiksowany z kawałkiem buraka, a resztę buraka pokrój w plastry.
- Całość skrop olejem lnianym, posyp nasionami czarnuszki, sezamem i szczypiorkiem.
- Podaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Buddha bowl z wędzonym łososiem to pomysł na zdrowe, kolorowe i pyszne śniadanie lub lekką kolację. Składniki możesz wymienić na inne dowolne.