Buddha bowl z wędzonym łososiem

5/5 - (Ocen: 1)
Buddha bowl z wędzonym łososiem

Wskazówki

10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 469 kcal \ B-21 g \ T-31 g \ W-24 g \ BŁ-10 g

Składniki

  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Burak gotowany – 2 sztuki (240 g)
  • Cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
  • Szczypiorek – 1 łyżka (5 g)
  • Kiełki rzodkiewki – 4 łyżki (32 g)
  • Olej lniany – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka żółta – 1 sztuka (120 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Rukola – 4 garście (80 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka (5 g)
  • Czarnuszka – 1/2 łyżeczki
  • Hummus – 4 łyżki (60 g)
  • Łosoś wędzony na zimno – 1 opakowanie (100 g)
  • Sezam, nasiona – 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie

  1. Rukolę, kiełki i pomidorki opłucz, cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski.
  2. Wędzonego łososia (możesz wymienić na pstrąga) podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny.
  3. Wszystkie składniki ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż hummus zmiksowany z kawałkiem buraka, a resztę buraka pokrój w plastry.
  4. Całość skrop olejem lnianym, posyp nasionami czarnuszki, sezamem i szczypiorkiem.
  5. Podaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Buddha bowl z wędzonym łososiem to pomysł na zdrowe, kolorowe i pyszne śniadanie lub lekką kolację. Składniki możesz wymienić na inne dowolne.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz