Bezlgutenowe naleśniki z dżemem malinowym

Wskazówki

15 minut  2 porcje
1 porcja to: 357 kcal \ B-13 g \ W-47 g \ T-16 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Mąka jaglana – 30 g (3 łyżki)
  • Mąka gryczana – 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ryżowa – 10 g (1 łyżka)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Mleko kokosowe – 50 g (1 porcja)
  • Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Dżem malinowy (niskosłodzony) – 60 g (4 łyżeczki)
  • Migdały w płatkach – 10 g (1 łyżka)
  • Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
  • Jagody mrożone – 50 g (1 porcja)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 5 g (1 kostka)

Przygotowanie

*Przygotować ciasto: Jaja rozbić ze szczyptą soli i erytrytolem. Dodać mąki oraz mleko roślinne i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”. Na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki. Każdy placek posmarować niskosłodzonym dżemem (najlepiej domowym), złożyć i obsypać ulubionymi dodatkami.

*Z przepisu wychodzi 4-5 placków.

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaKarolina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Karolina
Gość
Karolina

a czy mogę dać tylko mąkę gryczaną?

Item added to cart.
0 items - 0,00