Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
357 kcal \ B-13 g \ W-47 g \ T-16 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Mąka jaglana – 30 g (3 łyżki)
- Mąka gryczana – 30 g (3 łyżki)
- Mąka ryżowa – 10 g (1 łyżka)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mleko kokosowe – 50 g (1 porcja)
- Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
- Dżem malinowy (niskosłodzony) – 60 g (4 łyżeczki)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 łyżka)
- Maliny mrożone – 60 g (1 porcja)
- Jagody mrożone – 50 g (1 porcja)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 5 g (1 kostka)
Przygotowanie
*Przygotować ciasto: Jaja rozbić ze szczyptą soli i erytrytolem. Dodać mąki oraz mleko roślinne i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”. Na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki. Każdy placek posmarować niskosłodzonym dżemem (najlepiej domowym), złożyć i obsypać ulubionymi dodatkami.
*Z przepisu wychodzi 4-5 placków.
a czy mogę dać tylko mąkę gryczaną?
Tak, jak najbardziej 🙂