Bezglutenowe placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Oceń
Bezglutenowe placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
463 kcal \ B-20 g \ W-70 g \ T-11 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Mleko – 220 g (1 szklanka)
  • Jogurt naturalny – 100 g (4 łyżki)
  • Soda – 5 g (1 łyżeczka)
  • Bezglutenowe otręby owsiane – 21 g (3 łyżki)
  • Cebula czerwona – 25 g (1/2 sztuki)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Czosnek – 5 g (2 ząbki)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Mąka jaglana – 140 g (1 szklanka)
  • Szpinak – 50 g (2 garści)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Zioła prowansalskie – 1 szczypta

Przygotowanie

Szpinak rozmrażamy, pomidory, cebulkę i czosnek drobno siekamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia/ sodą, dodajemy otręby, jajko, mleko oraz przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron (aż się zarumienią). Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.

Opcjonalnie: przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i odstawiamy aby się przegryzł.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz