Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
463 kcal \ B-20 g \ W-70 g \ T-11 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Mleko – 220 g (1 szklanka)
- Jogurt naturalny – 100 g (4 łyżki)
- Soda – 5 g (1 łyżeczka)
- Bezglutenowe otręby owsiane – 21 g (3 łyżki)
- Cebula czerwona – 25 g (1/2 sztuki)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Czosnek – 5 g (2 ząbki)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Mąka jaglana – 140 g (1 szklanka)
- Szpinak – 50 g (2 garści)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Zioła prowansalskie – 1 szczypta
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy, pomidory, cebulkę i czosnek drobno siekamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia/ sodą, dodajemy otręby, jajko, mleko oraz przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron (aż się zarumienią). Podajemy z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Opcjonalnie: przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i odstawiamy aby się przegryzł.