Wskazówki
20 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
56 kcal \ B-1 g \ W-8 g \ T-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Popping z kaszy jaglanej – 40 g (2 szklanki)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Żurawina suszona – 60 g (2 garści)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Wiórki kokosowe – 18 g (3 łyżki)
- Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
W miseczce roztrzepać jaja, dodać sól, popping z kaszy jaglanej, żurawinę, wiórki kokosowe, słonecznik (dodatki można dowolnie wymieniać) oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i z masy formować kuleczki. Rozpłaszczyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C około 15 minut.
Czy można użyć kaszy jaglanej?
Musi być popping. Z kaszy jaglanej nie wyjdą 🙂 Tu jest jeszcze przepis na ciasteczka z poppingu amarantusowego: https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/przepis/bezglutenowe-ciasteczka-amarantusowe
Czy mozna samenu zrobic popping jqglany czy amarantusowy ? Bo ja tego tu niestety nie dostane Dziekuje
Nigdy nie robiłam, więc szczerze mówiąc nie wiem 🙂
Jaki miód? 🙂
Obojętnie 😉 Może być lipowy, gryczany itd.