Spring rollsy z krewetkami

Spring rollsy z krewetkami

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Krewetki obsmażyć lub ugotować i poprzekrajać na pół. Warzywa pokroić w paski. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników (krewetki, warzywa, niewielkie porcje makaronu).

Lody słony karmel

Lody „słony karmel”

Banany pokroić w plastry, ułożyć w pudełku (plasterek obok plasterka,tak aby się nie posklejały) i włożyć do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zblendować – sprzęt powinien mieć dużą moc.

Bezglutenowe placuszki z bananem

Bezglutenowe placuszki z bananem

Banana zblendować. Jaja zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko kokosowe, przesianą mąkę, sodę i zmiksować ponownie. W razie potrzeby dolać wodę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy – nadmiar wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlewać małymi porcjami na patelnię.

Czekoladowe pralinki z truskawkami

Czekoladowe pralinki z truskawkami

Z przepisu powinno wyjść około 15 pralinek. Olej kokosowy rozpuścić w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodać kakao, miód, sól i dokładnie wymieszać – tak by pozbyć się grudek. Masę przelać do 1/2 wysokości silikonowych foremek, na środkach umieścić liofilizowane truskawki, zalać płynną masą i schować do zamrażalnika na 10-15 minut.

Jaglanka z malinami, kiwi i bananem

Jaglanka z malinami, kiwi i bananem

Kaszę ugotować w mleku kokosowym (podprażyć na suchej patelni, przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przełozyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować). Wymieszać z nasionami chia i miodem. Przełożyć do miseczki. Podawać z owocami.

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w miarę możliwości słupki (grube, podłużne). Marchew zetrzeć na tarce. Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników.