Zielony sok ze szpinaku, selera, kiwi i pomarańczy
Wszystkie składniki oczyścić, wycisnąć przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej. Wypić od razu!
Wszystkie składniki oczyścić, wycisnąć przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej. Wypić od razu!
Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Miód, korzeń imbiru (można dać więcej), kurkumę, pieprz i cytrynę (u mnie wyfiletowana) umieścić w kielichu blendera. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zmiksować. Nalać do szklanki i wypić od razu.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy miód, wiórki oraz mąkę i mieszamy ponownie. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Formujemy batoniki, przekładamy na blaszkę lub do pudełka i zamrażamy (co najmniej 1,5h). W kąpieli wodnej rozpuszczamy *czekoladę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego.
Potrzebujemy kubka, który nadaje się do mikrofalówki! W kubku widelcem roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko (zamiast kokosowego może być inne roślinne), syrop klonowy (bądź inne słodzidło), kakao, szczyptę soli, cynamon, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do mikrofalówki na 2 minuty (na pełnej mocy).
Do garnka z grubym dnem wsypać przepłukany ryż, dolać mleko kokosowe (bądź inne roślinne) oraz pół szklanki wody. Gotować do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec dodać chili, cynamon, czekoladę, olej kokosowy i syrop daktylowy (może być miód, ksylitol, syrop z agawy, syrop klonowy bądź inne słodzidło).