Dorsz pieczony w piekarniku

Dorsz pieczony w piekarniku

Rybę porządnie przepłukać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą. Na wierzchu ułożyć koperek i pcjonalnie startą skórkę z cytryny. Naczynie przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20-25 minut. Podawać z plasterkami cytryny i ulubionymi dodatkami.

Placuszki bananowo-szpinakowe

Placuszki bananowo-szpinakowe

Szpinak opłukać i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać banana i zblendować. Dorzucić jajka, erytrol, szczyptę soli, domowy ekstrakt waniliowy (można pominąć), mleko kokosowe i ponownie zblendować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować.

Shakshouka (szakszuka)

Shakshouka (szakszuka)

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim i chilli.

Domowy kisiel owocowy

Domowy kisiel owocowy

Owoce przełożyć do garnuszka, zalać 2/3 szklanki wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/3 szklanki wody. Pod garnuszkiem z owocami zmniejszyć ogień do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewać rozprowadzoną mąkę.

Krówki czekoladowe

Krówki czekoladowe

Banana zmiksować. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać masło orzechowe (może być też migdałowe albo inne ulubione), miód, kakao i szczyptę soli. Gdy wszystko się rozpuści dodać kostkę czekolady (można pominąć).