Szaszłyki drobiowe na grilla
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z oliwą, papryką słodką, ostrą, curry, solą i pieprzem. Warzywa pokroić: cukinię w plastry, paprykę w kawałki, cebulę poprzekrajać na ćwiartki, pieczarki oczyścić.
Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z oliwą, papryką słodką, ostrą, curry, solą i pieprzem. Warzywa pokroić: cukinię w plastry, paprykę w kawałki, cebulę poprzekrajać na ćwiartki, pieczarki oczyścić.
W garnuszku zagotować mleko kokosowe z dodatkiem wanilii, dodać kuleczki tapioki. Gotować pod przykryciem ok 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając (mieszałam dość często ponieważ kuleczki przyklejały się do dna garnuszka).
Banana i truskawki (część odłożyć do ozdoby) zmiksować z mlekiem kokosowym. Wlać do miseczki. Na wierzchu ułożyć świeże owoce i przystroić.
Cebulę i czosnek pokroić drobno. Szpinak opłukać dokładnie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dorzucić czosnek. Dodać szpinak i dusić chwilę. Doprawić porządnie pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Masło orzechowe, miód (lub inne słodzidło) oraz olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) oraz ekspandowany orkisz. Wymieszać dokładnie, przełożyć do prostokątnego naczynia i schować do zamrażalnika na 30 minut.
Mleko przelać do garnuszka, dodać domowy ekstrakt, agar, erytrol. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 2 minuty. Przelać do prostokątnej formy i wstawić do lodówki na 2 godziny. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch stężałej masy kokosowej. Pokroić na kawałki (mi wyszło 25 szt.) Przechowywać w lodówce.