Lody kokosowo-borówkowo-malinowe

Lody kokosowo-borówkowo-malinowe

Borówki i maliny opłukać, wrzucić do blendera. Dodać mleko kokosowe (używam Real Thai) oraz miód (można go wymienić na syrop klonowy lub inne słodzidło). Zmiksować na najwyższych obrotach. Masę przelać do foremek na lody. Mrozić 6-8h.

Szybkie i proste pesto z pietruszki

Szybkie i proste pesto z pietruszki

Do misy blendera przełożyć natkę pietruszki, sok z cytryny, ząbki czosnku, migdały (zamiast migdałów można dodać pestki dyni, nasiona słonecznika, nerkowce), płatki drożdżowe (można pominąć), sól, pieprz. Miksować do uzyskania rozdrobnionej pasty.

"Czekośliwka" - powidła śliwkowe z kakao

„Czekośliwka” – powidła śliwkowe z kakao

Do czekośliwki idealne będą węgierki. Z racj tego, że w lipcu nie są dostępne, wykorzystałam inną odmianę. Ze śliwek wykroić pestki. Poprzekrajac na ćwiartki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać 2-3 łyżki wody. Gotować na wolnym ogniu przez 2h, mieszając od czasu do czasu (aż woda wyparuje).

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).

Obłędny pudding z tapioki z musem jagodowym

Obłędny pudding z tapioki z musem jagodowym

W garnuszku zagotować mleko kokosowe z dodatkiem wanilii, dodać kuleczki tapioki. Gotować pod przykryciem ok 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając (mieszałam dość często ponieważ kuleczki przyklejały się do dna garnuszka). W razie potrzeby dolać wodę / rozcieńczone mleo roślinne (ok 100ml).