Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować, a następnie odlać wodę. Szpinak rozmrozić, wsadzić do jednego garnka z brokułem i zalać bulionem. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na łyżce oliwy i dorzucić do garnka. Do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię. Chwilę pogotować i zmiksować. Opcjonalnie podawać z grzankami. Można również dodać jogurt naturalny aby trochę zakwasić zupę (podukt ten zawiera laktozę)

Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatka z pieczonym łososiem

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchew, imbir, przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut, a następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny.

Item added to cart.
0 items - 0,00