Sałatka z brzoskwiniami, malinami i serem feta

Sałatka z brzoskwiniami, malinami i serem feta

Brzoskwinię kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i na 2 minuty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Miód łączymy z oliwą z oliwek i miętą. Na talerz wykładamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser feta, podpieczone brzoskwinie oraz maliny. Polewamy przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem, a następnie dokładamy maliny.

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni.
Cebulę, czosnek i oczyszczoną marchewkę kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy do miękkości i dodajemy pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych).

Kurczak w pomidorach

Kurczak w pomidorach

Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy ok 1cm pokrojonej papryczki chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i wszystko gotujemy kilka minut. Kurczaka przekładamy do pomidorów i gotujemy ok 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy listki bazylii oraz tymianek. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z truskawkami i serem feta

Sałatka z truskawkami i serem feta

Sałatę wykładamy na talerz. Ser feta kroimy w kostkę. Truskawki i oliwki przekrajamy na pół i razem z serem układamy na sałacie. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną miętą, a zaraz przed podaniem polewamy sosem miodowym (mieszamy oliwę sok z cytryny, miód i drobno posiekany czosnek) i doprawiamy pieprzem.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę. Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchew, imbir, przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut, a następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny.