Domowa czekolada z masłem orzechowym

Domowa czekolada z masłem orzechowym

Migdały i żurawinę posiekać. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, 2 łyżki odlać do osobnej miseczki, a do pozostałego dodać kakao i 3 łyżeczki miodu (można zastąpić erytrolem, syropem daktylowym, klonowym lub z agawy) – bardzo dokładnie wymieszać.

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

Lody słony karmel

Lody „słony karmel”

Banany pokroić w plastry, ułożyć w pudełku (plasterek obok plasterka,tak aby się nie posklejały) i włożyć do zamrażalnika – najlepiej na całą noc. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę. Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zblendować – sprzęt powinien mieć dużą moc.

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Warzywno owocowe Spring Rollsy

Mango i awokado obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w miarę możliwości słupki (grube, podłużne). Marchew zetrzeć na tarce. Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników.

Schab duszony w pomidorach

Schab duszony w pomidorach

Schab rozbijamy delikatnie i przekładamy do garnka. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, ocet i przyprawy. Zagotowujemy i zalewamy schab. Dusimy pod przykryciem 30-45 min (aż mięso zmięknie).

Przepyszny jabłecznik jaglany

Przepyszny jabłecznik jaglany

Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (dorzuciłam jeszcze wanilię). Powinna być lekko niedogotowana. Wyłożyć do formy i polać mlekiem kokosowym. Jabłko pokroić w cienkie plastry i ułożyć na kaszy. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy, dodać cynamon i miód.