Czekoladowy krem z daktyli

Czekoladowy krem z daktyli

Opcjonalnie można dodać: cynamon, kardamon, chilli, skórkę pomarańczową, orzechy, wiórki kokosowe, bądź inne ulubione dodatki. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin, aby łatwo się je miksowało. Odsączamy je, blendujemy razem z pozostałymi składnikami.

Mintaj zapieknany w porach

Mintaj zapieknany w porach

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami.

Schab w pomidorach

Schab w pomidorach

Schab rozbijamy delikatnie i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i przyprawy. Zagotowujemy i zalewamy schab. Pieczemy pod przykryciem 45- 50 min (aż mięso zmięknie).

Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

Na początku przygotowujemy sos: na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię i dusimy 10  minut na wolnym ogniu. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w długie cienkie paski. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odkładamy na 15 min aby puściły sok.

Zupa z marchwii i rabarbaru

Zupa z marchwii i rabarbaru

W garnku zagotowujemy bulion. Marchew obieramy i kroimy w dość grube kawałki. Rabarbar obieramy i siekamy w cienkie plasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone warzywa, oraz soczewicę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystko zmięknie. Blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Wiosenna sałatka ze szpinakiem

Wiosenna sałatka ze szpinakiem

Szpinak płuczemy i układamy na talerzu. Pomidory kroimy w połówki, cebulę w półtalarki, rzodkiewkę i paprykę w kostkę, Składniki przekładamy na talerz, polewamy oliwą, posypujemy drobno pokrojoną bazylią, pieprzem, oraz fetą.

Item added to cart.
0 items - 0,00