Krem z dyni i ziemniaków miniatura

Krem z dyni i ziemniaków

Krem z dyni i ziemniaków to pyszna i delikatna zupa, kóra przyjemnie rozgrzewa. Fantastycznie smakuje w towarzystwie grzanek, podprażonych pestek i z kleksem z mleczka kokosowego.

Krem z dyni z pomarańczą miniatura

Krem z dyni z pomarańczą

Dynię (najlepiej hokkaido) oczyścić (nie trzeba obierać), pokroić na kawałki, wyłożyć na blachę piekarnika i piec około 30 minut w 180C. W garnku rozpuścić masło (albo oliwę), wrzucić przyprawy i chwilę przesmażyć. Dodać starty na tarce imbir, czosnek.

Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku

Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu (najczęściej zaleca się zalanie wrzątkiem, odstawienie na 3-4 minuty i odcedzenie). Wołowinę (można wykorzystać inną część, np. udziec) pokroić w bardzo cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce.

Przepyszne placuszki z dyni i banana

Przepyszne placuszki z dyni i banana

Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami – u nas był to jogurt grecki wymieszany z syropem klonowym i domowym ekstraktem waniliowym, oraz dżem malinowy.

Sałatka z brokułem, fasolą konserwową i jajkami

Sałatka z brokułem, fasolą konserwową i jajkami

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać z koperkiem, szczyptą soli i pieprzem. Słonecznik delikatnie podprażyć na patelni. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, fasolę odsączyć i przeppłukać.