Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Papryki pokroić w kostkę.
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Papryki pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso.
Kurczaka pokroić w paski, doprawić papryką słodką, ostrą (lub innymi ulubionymi przyprawami). Przesmażyć na maśle. Posolić i wystudzić.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako sałatka „imprezowa” jak i do lunchboxa lub na lekką kolację.
Jajka ubić razem z solą i erytrolem – musi powstać kremowa masa (miksowałam około 5-6 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Masło rozpuścić. Migdały zmielić (można wykorzystać mąkę migdałową).
Mięso oczyścić, pokroić w kostę i doprawić papryką, curry i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło klarowane (można wymienić na oliwę) i podsmażyć kurczaka. Odstawić do przestudzenia. Sałatę lodową opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.