Curry z kurczakiem i batatem
Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty.
Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty.
Pora umyć, pokroić na kawałki, posolić i poddusić na maśle klarowanym. Piersi z kurczaka pokroić, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni przesunąć pora na bok i w wolne miejsce wrzucić kurczaka.
Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos Hoisin, wodę i passatę. Na patelni rozpuścić olej kokosowy (lub inny tłuszcz) i przesmażyć mięso pokrojone na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
Migdały wsypać do miseczki, polać syropem klonowym i posypać solą. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Zapiekać w 180C przez 10-12 minut.
Brokuły gotować przez 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaki ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym Doprawić przyprawą curry, czosnkiem i słodką papryką. Dodać pokrojoną cebulę.
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem, startym imbirem, pastą tamaryndową, 2 łyżkami sosu sojowego i chili w płatkach. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc).