Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować – trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła!

Ligawa wołowa z wolnowaru miniatura

Ligawa wołowa z wolnowaru

W misce wymieszać oliwę, paprykę, estragon, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego i z każdej strony podsmażyć mięso (tak, aby zamknąć pory).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Dodać mąką ziemniaczaną. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić (użyłam mrożoną).

Obiad z blachy

Obiad z blachy

Bataty obrać i pokroić na kształt frytek. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, a cukinię w plastry. Wymieszać z oliwą i przyprawami (papryka ostra, słodka, tymianek, sól, pieprz).

Kurczak sezamowy miniatura

Kurczak sezamowy

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W miseczce wymieszać: sos sojowy, łyżeczkę oleju, miód (albo syrop klonowy), starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, nasiona sezamu, pastę Harissa (sos Sriracha, albo drobno posiekaną papryczkę chilli) i wodę.

Ciasteczka białkowe z masłem orzechowym miniatura

Ciasteczka białkowe z masłem orzechowym

Masło orzechowe, jaja, ekstrakt waniliowy, białko i cukier wymieszać w misce. Masa powinna być lekko luźnawa. (w razie potrzeby dodać 1-3 łyżki wody). Masę wyłożyć za pomocą dwóch łyżek na blaszce z papierem do pieczenia.