
Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
433 kcal \ B-9 g \ W-52 g \ T-23 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Kasza jaglana – 80 g (1/2 szklanki)
- Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Miód – 10 g (1 łyżeczka)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 40 g (4 paski)
Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Banana zblendować z dodatkiem soku z cytryny, dodać kaszę i miksować przez 1-2 minuty. Masę podzielić na 3 części. Część przełożyć do pucharków, kolejną część wymieszać z czekoladą i przelać do pucharków, przykryć pozostałą masą jaglaną.