Bananowo-kokosowy budyń jaglany z czekoladą

5/5 - (Ocen: 1)
Bananowo-kokosowy budyń jaglany z czekoladą

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
433 kcal \ B-9 g \ W-52 g \ T-23 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Kasza jaglana – 80 g (1/2 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Miód – 10 g (1 łyżeczka)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 40 g (4 paski)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Banana zblendować z dodatkiem soku z cytryny, dodać kaszę i miksować przez 1-2 minuty. Masę podzielić na 3 części. Część przełożyć do pucharków, kolejną część wymieszać z czekoladą i przelać do pucharków, przykryć pozostałą masą jaglaną.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz