Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 607 kcal \ B-36 g \ T-19 g \ W-72 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 294 kcal \ B-28 g \ T-13 g \ W-18 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 175 kcal \ B-17 g \ T-8 g \ W-11 g \ BŁ-0 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (250 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- płatki chili – 1/4 łyżeczki
- sok z limonki – 3 łyżki (18 g)
- miód – 2 łyżki (40 g)
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- sezam, nasiona – 1/2 łyżeczki (3 g)
Przykładowe dodatki
- ryż basmati – 50 g na 1 porcję
- azjatycka sałatka z ogórka i marchewki – 200 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Mięso oczyść i pokrój w paski. Dopraw porządnie papryką słodką, solą, pieprzem i płatkami chili.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz(możesz wykorzystać inny, bardziej pasujący do kuchni azjatyckiej) i wrzuć kurczaka. Po ok 3 minutach zmniejsz moc palnika i dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz miód. Podgrzewaj ok 3-4 min.
- Gdy będzie gotowy, posyp sezamem i podawaj np. z ryżem i sałatką.
Azjatycki kurczak miodowo-limonkowy to szybkie, proste i pyszne danie., które przygotujesz już w 15 minut. Spróbuj koniecznie i daj znać jak wrażenia.