Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 138 kcal \ B-4 g \ T-7 g \ W-16 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 69 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ogórek zielony – 1 sztuka (230 g)
- marchew – 1 sztuka (70 g)
- czerwona cebula – 1/2 sztuki (30 g)
- imbir, świeży – 1/2 łyżeczki (3 g)
- sezam, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- szczypior – 1 łyżka (5 g)
- papryka ostra (chili) – 1/4 sztuki (5 g)
- miód – 1 łyżka (20 g)
- sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- olej sezamowy – 1 łyżka (6 g)
- ocet ryżowy – 2 łyżki (12 g)
Przygotowanie
- Marchewkę oczyść. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij ją w długie paski. To samo zrób z ogórkiem. Cebulę pokrój w piórka i razem z posiekanym szczypiorem dorzuć do warzyw. Wymieszaj.
- Sezam podpraż na patelni – tylko uważaj, żeby się nie przypalił.
- Ocet ryżowy wymieszaj z miodem, olejem, sosem sojowym, chili i sezamem. Wylej do miski z warzywami i przemieszaj.
- Podawaj po 10 minutach.
Azjatycka sałatka z ogórka i marchewki to fantastyczny dodatek do dań w podobnym stylu. Jest lekka, orzeźwiająca i z nutą orientu