tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Witamina D3 - Dlaczego jest taka ważna

Przeprowadzone w ostatnich latach badania naukowe potwierdziły, że deficyt witaminy D występuje powszechnie (cierpi na niego 80-90% społeczeństwa) i staje się jednym z najważniejszych problemów medycznych we współczesnym społeczeństwie. Lekarze alarmują, ponieważ jej znaczenie w organizmie jest bardzo istotne dla naszego organizmu.

Witamina D3 to jedna z najważniejszych witamin dla organizmu
Chroni przed osteoporozą (wpływa na prawidłową mineralizację kośćca), oraz krzywicą u dzieci, chorobami autoimmunologicznymi i nowotworami. Wzmacnia układ odpornościowy, a także wpływa na prawidłową pracę tarczycy i układ nerwowo-mięśniowy. Jej głównym zadaniem jest wspieranie regulacji wapnia i innych minerałów - dzięki niej zwiększa się wchłanianie wapnia z jedzenia w przewodzie pokarmowym.
W ostatnim czasie pojawiły się badania, które sugerują iż zwiększony poziom witaminy D w surowicy krwi (ponad obecnie zalecanym poziomem) może przekładać się na zmniejszenie częstości występowania wielu chorób i zaburzeń wymienionych w tabeli (od góry: połączone nowotwory, nowotwory piersi, jajników, jelita grubego, chłoniak nieziarniczy, cukrzyca typu I, złamania, upadki, stwardnienie rozsiane, ataki serca (u mężczyzn), nowotwór nerek oraz endometrium):

źródło: casespecificnutrition.com

Witamina D3 zmniejsza ryzyko krzywicy i złamań kości, ogranicza zmniejszanie się gęstości kości u dorosłych a zwłaszcza kobiet. Niedobór witaminy D wiąże się z wyższym ryzykiem infekcji wirusowych. Niskie poziomy są również związane z cukrzycą ciężarnych, stanem przedrzucawkowym i niską masą urodzeniową u kobiet w ciąży.

"D" - witamina, czy nie witamina?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że witamina D nie jest tak na prawdę witaminą, a hormonem ponieważ może być wytwarzana przez organizm człowieka. Dzieje się to w wyniku przekształceń cholesterolu, które następują pod wpływem promieniowania słonecznego, oddziałującego przez ludzką skórę.

Skóra mając kontakt ze słońcem produkuje substancję: 7-dehydrocholesterol, która w wątrobie przekształcona jest do aktywnej formy 25 (OH) D, a następnie w nerkach do kalcytriolu (1-25 (OH) D). Zadaniem kalcytriolu jest zwiększenie absorpcji wapnia i fosforanów w układzie pokarmowym, dlatego jego produkcja zwiększa się, gdy w organizmie brakuje wapnia.

źródło: instytut-mikroekologii.pl

Badania
Jedynym wiarygodnym sposobem, by określić ilość witaminy D w organizmie jest test krwi. Należy wykonać badanie 25 (OH) D3.
Norma to 30-60 ng/ml. Poniżej 30 ng/ml włączają się niekorzystne procesy metaboliczne, natomiast poziom poniżej 20 ng/ml jest niezwykle niekorzystny i może powodować wiele chorób (m.in. nowotwory, choroby autoimmunologiczne: stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów)

Źródła witaminy D
Najprostszym sposobem na uzupełnienie witaminy D jest ekspozycja na słońce. Wystarczy 15-30 minut kąpieli słonecznej by wyprodukować spore ilości witaminy D. Niestety w naszej szerokości geograficznej kąt padania promieni słonecznych nie pozwala na uzyskanie odpowiedniej do produkcji witaminy D długości fal UVB (290-320nm). Poza tym problemem jest to, iż nadmierna ekspozycja na słońce jest jednym z czynników ryzyka raka skóry. Aby mu zapobiec stosuje się kremy z filtrem, które pochłaniają promieniowanie UV i jednocześnie blokują możliwość skórnej syntezy witaminy D. Problem ten można obejść smarując się po 15-30 minutowej ekspozycji na słońce. Zmniejszy to ryzyko zbyt długiej ekspozycji, która może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

Drugim źródłem witaminy D jest pożywienie. Najwięcej jednostek (ok 1000 IU/100g) znajduje się w tłustych rybach (węgorz, łosoś, śledź, makrela, tuńczyk). Cennym źródłem jest tran, który zawiera dodatkowo witaminę A oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. warto spożywać również wątróbkę, żółtko jaja, oraz grzyby.

 źródło: pomoglo.pl

Czy suplementować?
W okresie jesienno-zimowym (kiedy brakuje słońca), aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D, należy sięgać po suplementy zawierające wyciąg z wątroby dorsza, bądź kryla (tran), witaminę D w kapsułkach lub kropelkach (na receptę). Jednak zanim zaczniemy suplementację należy sprawdzić poziom witaminy D i później badać go regularnie. Dzięki temu będzie wiadomo kiedy został osiągnięty poziom optymalny. Ilość witaminy D potrzebna do osiągnięcia tego poziomu jest inna dla każdej osoby.


Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl