Topinambur – co to takiego? Jakie ma właściwości?

Właściwości odżywcze topinamburu

Topinambur (inaczej słonecznik bulwiasty) w Polsce znany jest od XVIII wieku. Jego jadalną częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, podobnym do karczocha. Jest rośliną o wyjątkowych właściwościach, dlatego warto go włączyć do jadłospisu.

Dzięki zawartości inuliny:

  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • inulina jest prebiotykiem, który wpływa na rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej jelit (Lactobacillus i Bifidobacterium) i zmniejsza aktywność mikroorganizmów chorobotwórczych,
  • reguluje pracę układu pokarmowego – inulina pobudza perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, pomaga pozbyć się zaparć, zapobiega powstawaniu polipów i owrzodzeń,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu – inulina razem z błonnikiem wiąże szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie z organizmu,
  • obniża poziom frakcji LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy,

A poza tym:

  • wspomaga pracę układu nerwowego – topinambur jest bogaty w magnez oraz witaminy z grupy B,
  • dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie, wspomaga pamięć i koncentrację,
  • działa osłaniająco na wątrobę,
  • ma działanie moczopędne dzięki czemu zapobiega zakażeniom dróg moczowych,
  • wzmacnia odporność,
  • jest źródłem żelaza, magnezu, wapnia i jednocześnie ułatwia ich przyswajanie dzięki zdolności obniżania pH w jelicie,
  • zawiera krzemionkę, która wzmacnia włosy, paznokcie, zwiększa zdolność do regeneracji tkanek,
  • zawiera polifenole, które działają przeciwzapalnie, chronią komórki przed wolnymi rodnikami, mogą łagodzić wiele dolegliwości,
  • zawiera kwas salicylowy, który działa jak naturalna aspiryna – obniża gorączkę, łagodzi ból,
  • zawiera kwas gentyzynowy, który działa przeciwzapalnie,
  • zawiera kwas chlorogenowy o wielokierunkowym działaniu:  pomaga w chorobach wrzodowych żołądka, spowalnia wchłanianie glukozy, wspiera regenerację komórek,
  • poza wymienionymi witaminami, mikro- i makroelementami zawiera: witaminę A i C, beta-karoten, sód, miedź, mangan, cynk i selen,
  • jest idealny dla osób chorych na celiakię – dostarcza niezbędne składniki mineralne.

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Dodaj komentarz