Świeże soki warzywne i owocowe – czy są zdrowe i czy warto je pić?

Świeże soki warzywne i owocowe – czy są zdrowe i czy warto je pić - banner

Zwykłe soki sklepowe, poddane zostają pasteryzacji, aby mogły miesiącami leżeć na sklepowych półkach. Wysoka temperatura podczas tego procesu pozbawia soki większości wartości odżywczych. Dodatkowo bardzo często są rozcieńczane wodą, produkowane z soków zagęszczonych, sztucznie barwione, „doprawiane” cukrem lub chemicznymi słodzikami.

Dlaczego warto wyciskać w domu własne świeże soki (warzywne, warzywno-owocowe)?

  • Świeżo wyciskane soki to bomba witaminowa – z dobrą wyciskarką sok możemy wycisnąć ze wszystkiego. Niewiele osób chętnie zjada liście rzodkiewki lub marchewki a udowodniono, że są jak najbardziej jadalne i mają wiele odżywczych składników (są bogate w białko, minerały i witaminy. Zawierają 6 razy więcej witaminy C niż sam korzeń i są doskonałym źródłem potasu oraz wapnia). Z takim sokiem dostarczamy sobie witamin, flawonoidów, enzymów i minerałów w najczystszej i najlepiej przyswajalnej postaci;
  • Są uniwersalne – mogą z nich korzystać zarówno osoby zdrowe, jak i te, które mają problem z trawieniem ciężkostrawnych warzyw – w formie soku są dużo łatwiej przyswajalne i mniej obciążają układ trawienny;
  • Pozwalają na urozmaicenie diety (dostarczanie większej różnorodności warzyw, kiełków, ziół, owoców) – najczęściej jadamy te same warzywa, przygotowujemy takie same sałatki i zupy. Dzieci bardzo często nie chcą jadać ich w ogóle, bądź wybierają tylko niektóre. W świeżo wyciskanych sokach bez problemu można przemycić warzywa, zioła czy przyprawy, za którymi normalnie nie przepadamy. Dodane w niewielkich ilościach w wyciskanym soku nie są nawet wyczuwalne ani widoczne;
  • Wpływają na wygląd skóry i samopoczucie –  dają energetycznego „kopa” (lepszego niż kawa), poprawia się jasność umysłu,  wygląd skóry, stopniowo przechodzi ochota na produkty przetworzone i substancje uzależniające, wzrasta poziom optymizmu i radości z życia;
  • Wzmacniają układ odpornościowy –  zwiększony dopływ witamin, minerałów i żywych enzymów wspomaga organizm w walce z chorobą. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii (gdy jest konieczna).
  • Mają właściwości lecznicze – świeżo wyciskane soki wchodzą w skład wielu protokołów naturalnie leczących i zapobiegających chorobom cywilizacyjnym w tym również nowotworom (m.in. Gerson, Ornish). Ich założenia opierają się na uzupełnieniu niedoborów składników odżywczych.

Co z błonnikiem?

Błonnik dostarczymy sobie w innych formach, np. w zupach, świeżych koktajlach, sałatkach itd. Soki nie służą dostarczaniu błonnika, lecz dużych ilości witamin i minerałów. Są ich skumulowanym źródłem.

Pamiętaj!
Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca.
Czy łatwo jest zjeść 1,5 kg marchewek lub selera? Wypić warzywa jest dużo szybciej i efektywniej niż je zjeść.

Wspomnę jeszcze, że zdecydowanie najzdrowsze są  soki warzywne lub mieszane (w których przeważają warzywa, a owoc dodany jest tylko dla polepszenia smaku i odrobiny słodyczy). Najbardziej wartościowe są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków (m.in. szpinak, kapusta, sałata, seler naciowy, jarmuż, rukola, roszponka, liście buraka, natka pietruszki, marchewki, selera, młode trawy pszenicy i jęczmienia). Zawierają one najwięcej chlorofilu, enzymów i witamin.

Od czego zacząć picie świeżo wyciskanych soków?

Od zaopatrzenia się w odpowiednie urządzenie do wyciskania. Oczywiście można robić to ręcznie, bądź przy pomocy sokowirówki, ale czy warto? Nie. Różnica w jakości soku jest nieporównywalna. Sokowirówka tnie surowiec ostrym nożem, przez co bardzo nieefektywnie wydobywa substancje z komórek (dodatkowo pojawia się wysoka temperatura oraz tlen, w wyniku czego giną cenne witaminy i enzymy). Powstaje duża ilość odpadu, w którym pozostało sporo dobrych substancji.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa? Proces wyciskania przebiega na wolnych obrotach. Surowiec miażdżony jest mocnym ślimakiem, a następnie pulpa powoli przecierana jest przez sito. Wszystkie życiodajne substancje pozostają nieuszkodzone w soku. Ma on mało piany i nie rozwarstwia się szybko. Dużą zaletą takiej wyciskarki jest fakt, iż proces wyciskania przebiega „na zimno”, a dodatkowo powstaje niewielka ilość suchego (dobrze „wyciśniętego” odpadu).

Jaką wyciskarkę polecam? Od jakiegoś czasu mam w domu wyciskarkę Kuvings EVO820 plus. Jestem z niej bardzo zadowolona! Jest bardzo prosta w obsłudze – przy wyciskaniu pomaga mi 2 letnia córka i świetnie sobie radzi 🙂 Czyszczenie też nie należy do skomplikowanych 🙂
Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat wyciskarki: jest tu też zniżka na -240zł

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Dodaj komentarz