Kiszone buraki – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?

Kiszone buraki – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?Coraz częściej podkreśla się wagę spożywania produktów kiszonych, a warto wiedzieć, że kisić można prawie wszystko (kapustę, ogórki, buraki, rzodkiew, marchewkę, kalafior…). Zawarte w kiszonkach substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wydalanie produktów przemiany materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.

Właściwości zakwasu z buraków

  • stanowi bardzo dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witaminy C, A, z grupy B),
  • wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit,
  • wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji,
  • niezastąpiony w odchudzaniu (dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego reguluje przemianę materii),
  • przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C, wykazuje krwiotwórcze właściwości (pomógł mi w walce z anemią i niskim poziomem ferrytyny, bardzo często zalecam go Pacjentkom – z rewelacyjnym skutkiem!),
  • zapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • w wyraźny sposób dodaje energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • łagodzi zgagę,
  • wspiera pracę wątroby i nerek,
  • przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci,
  • łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy,
  • sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem 🙂

>> Przepis na kiszone buraki znajdziecie na tej stronie (wystarczy kliknąć) <<

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

3 komentarze do “Kiszone buraki – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?”

Dodaj komentarz