tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Jakie witaminy i składniki mineralne wpływają na płodność?

Problem niepłodności dotyka coraz więcej par w Polsce. Współpracuję z wieloma osobami starającymi się o potomstwo. U niektórych wystarczą drobne zmiany w diecie i stylu życia, u innych zaś potrzebne jest leczenie. Nie jestem lekarzem dlatego skupimy się na diecie.
Udowodniono, że prawidłowo zbilansowana dieta i zdrowy styl życia mają olbrzymi wpływ na funkcjonowanie organizmu. Oddziałują na gospodarkę hormonalną, jakość  nasienia, funkcjonowanie narządów rozrodczych. Tym samym zwiększają płodność, dlatego warto zadbać o swoje nawyki już przed rozpoczęciem starań o powiększenie rodziny.

Co rozumiemy przez zdrowy styl życia?

  • odpowiednia dieta,
  • unikanie wszelkich używek: alkohol, papierosy itd.,
  • aktywny tryb życia,
  • redukcja stresu.

Dla skutecznego wsparcia leczenia niepłodności istotna jest odpowiednio zbilansowana dieta, która pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Powinna być mocno urozmaicona, złożona z wartościowych, nieprzetworzonych i świeżych produktów,  bogatych w składniki odżywcze, które mogą poprawić płodność.

Składniki zwiększające płodność.

Wskazówki dla kobiety:

  • CoQ10 - niezbędny każdej komórce organizmu do produkcji energii, wpływa na wzrost komórek jajowych. Jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
    Źródła: owoce morza, podroby, suplementacja.

  • Kwasy Omega-3 -pomagają regulować ciśnienie krwi, wpływają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz narządów rozrodczych, pomagają regulować poziom hormonów, poprawiają śluz szyjkowy, promują owulację, zwiększają przepływ krwi do narządów rozrodczych.
    Źródła: łosoś, krewetki, sardynki, halibut, krewetki, przegrzebki, len, nasiona chia, orzechy włoskie, pestki dyni.

  • Kwas liponowy - jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, pomaga chronić kobiece narządy rozrodcze.
    Źródła
    : W niewielkich ilościach znajduje się w ziemniakach, szpinaku i czerwonym mięsie.
  • Witamina A - niezbędna jestdo produkcji żeńskich hormonów płciowych. Uwaga! Należy uważać podczas suplementacji tej witaminy, ponieważ jej nadmiar może mieć działanie mutagenne.
    Źródła:
    marchew, pomidor, dynia, jaja, pełne mleko, brokuły, szpinak, kapusta.

  • Witamina C - wpływa na prawidłową budowę endometrium , wspomaga krążenie krwi w macicy i łożysku, sprzyjając rozwojowi dziecka.
    Źródła
    : czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, rokitnik, agrest, maliny, truskawki, chrzan, jarmuż, brukselka, brokuły, papryka, kiszona kapusta, owoce cytrusowe.
  • Witamina D3- jest potrzebna, aby pomóc wytwarzać hormony płciowe, które wpływają na owulację i równowagę hormonalną, wpływa na częstotliwość miesiączek.
    Źródła
    : ryby morskie, jajka, nabiał i olej z wątroby dorsza.

  • Witamina E - odpowiedzialna jest za prawidłową budowę endometrium, zapobiega zaburzeniom owulacji.
    Źródła
    : oleje roślinne, migdały, jaja, kiełki zbóż, pestki słonecznika, oliwki, szpinak, papaja, ciemnozielone warzywa.

  • Witamina B1 - odpowiada za prawidłowy przebieg owulacji i zagnieżdżenia.
    Źródła
    : zboża, wątróbka, jaja, drożdże.
  • Witamina B6 - łącznie z cynkiem niezbędna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych (cynk poprawia jej przyswajanie). 
    Źródła
    : tuńczyk, banan, indyk, wątroba, łosoś, dorsz, szpinak, papryka i rzepa, czosnek, kalafior, musztarda, seler, kapusta, szparagi, brokuły, jarmuż, brukselka, boćwina.

  • Kwas foliowy (B9) - wpływa na dotlenienie tkanek zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn. Sprzyja zwiększaniu ilości dojrzewających komórek jajowych. Wspomaga rozwój układu nerwowego u dziecka. Niedobór kwasu foliowego może zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego, opóźnienia wzrostu płodu i niskiej masy urodzeniowej. Może również zwiększać poziom homocysteiny we krwi, co może prowadzić do spontanicznych poronień i powikłań ciążowych, takich jak przerwanie łożyska i stan przedrzucawkowy.
    Źródła
    : szpinak, brokuły, szparagi, fasolka szparagowa, awokado, wątróbka, soczewica.

  • Witamina B12 - przyczynia się do zwiększenia ilości dojrzewających komórek jajowych.
    Źródła
    : chude mięso, ryby, wątróbki, skorupiaki, jajka.
  • Żelazo - odpowiednia podaż zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. Niedobór u kobiet ciężarnych może ograniczać wzrost płodu. Może wystąpić brak owulacji.
    Źródła
    : wątroba, serce, czerwone mięso (wołowina, cielęcina), ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe (fasola, soczewica).

  • Magnez - potrzebny jest do podziału komórek i replikacji DNA. Jego niedobory mogą prowadzić do niepłodności i poronień. 
    Źródła
    : pestki dyni, otręby pszenne, migdały, szpinak, banany, płatki owsiane, orzechy laskowe.

  • Cynk  - u kobiet niedobory grożą rozregulowaniem cyklu menstruacyjnego. Niski poziom jest bezpośrednio związany z poronieniem we wczesnych stadiach ciąży.
    Źródła
    : nasiona roślin strączkowych, zielony groszek, owoce morza, krewetki i ostrygi, pestki dyni, nasiona sezamu, jaja, mięso (wołowina, jagnięcina, dziczyzna), wątroba cielęca, a także  produkty zbożowe (np. kasze), czekolada gorzka.

Wskazówki dla mężczyzny:

  • CoQ10 - niezbędny każdej komórce organizmu do produkcji energii, wpływa na ruchliwość plemników. Jest także ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
    Źródła: owoce morza, podroby, suplementacja.

  • Kwas liponowy - jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, poprawia jakość i ruchliwość nasienia.
    Źródła: w niewielkich ilościach znajdują się w ziemniakach, szpinaku i czerwonym mięsie

  • Kwasy omega 3 - wpływają na ogólny stan zdrowia oraz jakość nasienia.
    Źródła:  ryby morskie, oleje roślinne, nasiona i orzechy.

  • Witamina A - wpływa na zwiększenie produkcji plemników. 
    Źródła: marchew, pomidor, dynia, jaja, pełne mleko, brokuły, szpinak, kapusta.

  • Kwas foliowy - niedobór może obniżać objętość nasienia i ruchliwość plemników u mężczyzn.
    Źródła: warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych.

  • Witamina B12 - wpływa na jakość i ruchliwość plemników.
    Źródła: chude mięso, ryby, wątróbki, skorupiaki, jajka

  • Witamina C:  ma wpływ na ilość plemników, chroni DNA plemników przed uszkodzeniem przez wolne rodniki
    Źródła: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, rokitnik, agrest, maliny, truskawki, chrzan, jarmuż, brukselka, brokuły, papryka, kiszona kapusta, owoce cytrusowe.

  • Witamina D3 - korzystnie wpływa na jakość nasienia i poziom androgenów. Może zwiększać stężenie testosteronu u mężczyzn.
    Źródła: ryby morskie, jajka, nabiał i olej z wątroby dorsza.

  • Witamina E - jej niedobór przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn.
    Źródła: oleje roślinne, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.

  • Cynk - znacząco wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników. Krótkotrwały niedobór związany jest z niższą produkcją testosteronu.
    Źródła: nasiona roślin strączkowych, zielony groszek, owoce morza, krewetki i ostrygi, pestki dyni, nasiona sezamu, jaja, mięso (wołowina, jagnięcina, dziczyzna), wątroba cielęca, a także  produkty zbożowe (np. kasze), czekolada gorzka.

  • Selen - silny przeciwutleniacz, chroni plemniki przed wolnymi rodnikami (które mogą powodować uszkodzenie chromosomu), ma olbrzymi wpływ na jakość nasienia.
    Źródła: warzywa strączkowe, kapustne, brokuł, otręby, cebula, czosnek, ryby morskie, owoce morza, spirulina, żółtka jaja, orzechy brazylijskie, kasza gryczana.

  • Żelazo - odpowiednia podaż zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. U mężczyzn niedobór obniża popęd płciowy i funkcjonalność narządów.
    Źródła
    : wątroba, serce, czerwone mięso (wołowina, cielęcina), ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe (fasola, soczewica).

 

 Pamiętaj! Twoja dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona i kolorowa. Wybieraj produkty o wysokiej gęstości odżywczej, jak najmniej przetworzone!.  


Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl