tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Aby z owoców i warzyw pozbyć się większości bakterii i pestycydów nie wystarczy płukanie ich pod bieżącą wodą.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju preparaty w płynie, które usuwają zanieczyszczenia z ich powierzchni (w składzie mają naturalne składniki, które są bezpieczne dla zdrowia). Pomóc mogą również specjalne szczoteczki do mycia (o miękkim włosiu).

W domu możemy przygotować roztwory w których będziemy moczyć owoce i warzywa.

- Aby pozbyć się bakterii i niektórych substancji wystarczy wymieszać 1l wody, 150ml octu jabłkowego (bądź winnego), albo 2 spore łyżki kwasku cytrynowego. W takim roztworze (o kwaśnym odczynie) owoce i warzywa moczymy ok. 2-3 min.

- Aby z owoców pozbyć się *wosku potrzebujemy alkalicznego roztworu: 1 łyżkę sody oczyszczonej należy rozpuścić w 1l wody. W przygotowanym płynie umieszczamy owoce- powinny się moczyć przez 2-3 minuty. Płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy.

*Owoce są naturalnie pokryte woskiem. Chroni on przed uszkodzeniem, reguluje wymianę gazową, zabezpiecza przed wnikaniem zanieczyszczeń i patogenów. Producenci bardzo często pokrywają je dodatkową warstwą wosku (niekoniecznie naturalnego). Dlaczego? Ponieważ dzięki takiemu zabiegowi jabłka mają błyszczącą skórkę, pięknie wyglądają i przyciągają wzrok konsumentów, są odporne na obicia i mogą dłużej leżeć (niektore mogą wyglądać na świeże, a okazuje się, że zerwane były juz wiele miesięcy temu).


Na zdjęciu znajduje się jabłko pokryte woskiem.


Taki zabieg pozwoli nam pozbyć się chociaż części niechcianych substancji.


Tagi:

Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl