tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Jak poradzić sobie ze zgagą w ciąży?

Zgaga dotyka niektóre kobiety już w pierwszych tygodniach ciąży, a w III trymestrze doskwiera ponad 70% przyszłych mam! Co ją powoduje?
Przede wszystkim zmiany hormonalne. Wskutek działania progesteronu rozluźniają się mięśnie przewodu pokarmowego, w tym tak zwany dolny zwieracz przełyku. W efekcie kwasy żołądkowe wraz z enzymami trawiennymi cofają się z żołądka do przełyku, wywołując nieprzyjemne dolegliwości (kwas podrażnia wrażliwą śluzówkę, wywołując uczucie pieczenia). W III trymestrze ciąży zgaga pojawia się z powodu powiększania się macicy, która uciska na żołądek, powodując wypychanie z niego treści pokarmowej do przełyku.

Przyszła mama może odczuwać gorzko - kwaśny posmak w ustach, pieczenie lub ból w gardle i w okolicy zamostkowej (może promieniować wzdłuż przełyku), uporczywe puste odbijanie, a czasem nawet kwaśne wymioty.

Co może nasilać objawy zgagi?

  • pikantne potrawy: słodka lub ostra papryka, jedzenie meksykańskie - należy unikać ich stosowania, bądź mocno ograniczyć;
  • alkohol: napoje alkoholowe, takie jak wino, piwo i napoje spirytusowe rozluźniają mięśnie zwieracza przełyku, a także zwiększają produkcję kwasu w żołądku. Chyba nie muszę Wam przypominać, że w ciąży ALKOHOLU NIE SPOŻYWAMY?!!!
  • tłuste pokarmy: żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, taka jak frytki (smażone na głębokim oleju), sery, orzechy i czerwone mięso, może powodować zgagę, ponieważ spowalniają proces trawienia. Żołądek wytwarza więcej kwasów, aby zakończyć trawienie, co prowadzi do zgagi;
  • napoje gazowane
  • soki z kartonów
  • owoce cytrusowe: (pomarańcze, grejpfruty) zawierają kwasy, które nasilają zgagę, szczególnie gdy są zjadane na pusty żołądek;
  • kofeina: podobnie jak w przypadku alkoholu, duża ilość kofeiny rozluźnia mięśnie zwieracza przełyku. Jeśli mamy problemy ze zgagą, warto zrezygnować lub ograniczyć picie kawy, mocnej herbaty, coli;
  • czekolada: zawiera kofeinę i teobrominę, które mogą powodować zgagę - warto ograniczyć jej spożywanie;
  • czosnek i cebula: podobnie jak inne warzywa korzeniowe, zwiększają ilość kwasów żołądkowych. Najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej (poddanej obróbce termicznej);
  • mięta pieprzowa: działa kojąco na żołądek, ale wzmaga wydzielanie soków trawiennych i może nasilać objawy zgagi (chociaż niektóre kobiety twierdzą, że to właśnie herbata miętowa lub cukierki z jej dodatkiem łagodzą nieprzyjemne objawy, myślę że warto spróbować).

Co może pomóc, gdy zgaga już się pojawiła?

  • migdały- mają odczyn zasadowy, dzięki czemu zobojętniają kwas solny w żołądku. Gdy tylko pojawi się pieczenie w gardle, warto zjeść chociaż garść migdałów;
  • imbir- najlepiej zetrzeć go na tarce, zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Później wystarczy popijać napar w ciągu dnia, lub wypić od razu, np. z dodatkiem miodu: UWAGA: niektóre kobiety twierdzą, że po imbirze objawy zgagi się nasilają;
  • siemię lniane- a dokładniej "kisiel" z siemienia lnianego. Po wypiciu tworzy na ściance przełyku szczelną warstwę chroniącą przed kwasami żołądkowymi - łyżeczkę siemienia lnianego zalewamy połową szklanki wrzątku, a gdy przestygnie - wypijamy, najlepiej na noc; podobnie działać może babka płesznik;
  • banany - neutralizują kwasy żołądkowe;
  • produkty mleczne - czasami pomóc może szklanka ciepłego mleka, kefir lub maślanka;
  • woda - najlepiej przez cały dzień, małymi łyczkami popijać świeżą wodę; bardzo polecana jest Wielka Pieniawa;
  • woda z miodem i octem jabłkowym - po pojawieniu się oznak zgagi warto wypić szklankę ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżeczki miodu oraz 1 łyżeczki octu jabłkowego;
  • świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym (z marchwi, ogórka oraz buraka);
  • woda kokosowa - dość szybko neutralizuje kwasy, dzięki czemu przynosi ulgę;
  • guma do żucia, a dokładniej jej żucie  - zwiększa wydzielanie śliny, która neutralizuje kwasy w przełyku;
  • kiszone ogórki, kapusta


Jeśli naturalne, domowe sposoby nie pomagają poproś lekarza o przepisanie odpowiedniego leku dla kobiety w ciąży. Nie bierz nic na własną rękę! Skonsultuj się zawsze z lekarzem prowadzącym.

Jak zapobiegać zgadze w ciąży?
Podsumowując: żeby zapobiec zgadze przede wszystkim zwróć uwagę na to, co jesz. Ogranicz  bardzo tłuste i smażone potrawy, słodycze, czekoladę, potrawy kwaśne i mocno przyprawione.
- dbaj o wygodny ubiór, nie uciskaj talii i brzucha obcisłym ubraniem,
- jedz powoli, małymi porcjami, dokładnie przeżuwaj każdy kęs,
- staraj się nie jeść zaraz przed pójściem spać,
- po jedzeniu odpoczywaj w pozycji siedzącej, by pokarm mógł przesuwać się we właściwym kierunku - podczas leżenia treść z żołądka łatwiej cofa się do przełyku i sprzyja pojawieniu się zgagi,
- śpij z wysoko uniesioną głową i tułowiem, w pozycji prawie półsiedzącej- głowa powinna być powyżej żołądka,
- unikaj dużego wysiłku - każdy wysiłek fizyczny oznacza ogromną pracę mięśni brzucha, który raz się unosi, a raz opada. Maleństwo bardziej napiera na żołądek, co niestety sprzyja powstawaniu zgagi.

Może macie jeszcze inne, wypróbowane sposoby?


Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...