tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Istota spożywania soli

Stereotypowo mówi się, że dobrze unikać soli, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, podnosi ciśnienie krwi, oraz przyczynia się do rozwoju chorób serca. A sól jest niezwykle ISTOTNA dla naszego zdrowia. Niewiele osób wie, że to właśnie sól (sole mineralne) pozwala nam zachować równowagę między wodą w komórce, a płynami znajdującymi się poza nią.
 
Wyróżniamy dwa rodzaje soli: stołową (kuchenną) oraz naturalną.
- sól stołowa (czy też kuchenna) jest produktem mocno przetworzonym - to chlorek sodu, który jest nienaturalnym związkiem chemicznym.
- prawdziwa sól zawiera korzystne minerały i elektrolity (dobrej jakości może mieć nawet 80 różnych minerałów, które odgrywają ważną rolę w produkcji enzymów, odporności organizmu czy wpływają na układ endokrynologiczny).
Najlepszą opcją jest dobrej jakości sól morska, aztecka lub himalajska.

Tagi:

Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...