tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

20 negatywnych skutków spożywania białego cukru

*Cukier uznawany jest za najpowszechniej stosowaną na świecie substancję o działaniu uzależniającym (uzależnia 8x bardziej niż kokaina!!!). Przyczynia się do rozwoju wielu ciężkich schorzeń.
Jakie problemy zdrowotne może powodować? Jakie są negatywne skutki spożywania cukru?


1. Zaburza pracę układu odpornościowego - przez codzienne spożycie cukru zmienia się flora jelitowa (umierają dobre bakterie)  - o tym, jak ważne są zdrowe jelita pisałam TU
2. Wpływa na funkcjonowanie mózgu: uzależnia, powoduje niepokój, stany depresyjne, osłabia pamięć i koncentrację.
3. Zaburza równowagę witamin i minerałów w organizmie. Prowadzi do niedoboru chromu, miedzi, zaburza wchłanianie magnezu i wapnia, witamin z grupy B oraz E.
4. Podnosi poziom homocysteiny, stężenie trójglicerydów i LDL, natomiast obniża poziom HDL.
5 Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
6. Osłabia wzrok: może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy.
7. Przyspiesza starzenie się organizmu- powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów w organizmie.
8. Prowadzi do próchnicy.
9. Prowadzi do nadwagi /otyłości.
10. Może wywołać choroby serca.
11. Stymuluje wydzielanie insuliny.
12. Sprzyja zaburzeniom przewodu pokarmowego: przerost Candidy, choroba Crohna, zespół jelita drażliwego, kamienie żółciowe, owrzodzenie jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego.
13. Może zaostrzyć objawy stwardnienia rozsianego.
14. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
15. U mężczyzn powoduje obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenu.
16. Spożycie cukru zwiększa ryzyko szeregu nowotworów: piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych organów.
17. Spożycie cukru sprzyja pojawianiu się zaparć, hemoroidów.
18. Cukier powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
19. Może zmniejszać poziom hormonu wzrostu.
20. Może uszkodzić strukturę DNA.

*chodzi tu o biały, rafinowany cukier.


Tagi:

Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl