Aromatyczny kurczak faszerowany jabłkami

Aromatyczny kurczak faszerowany jabłkami

Wskazówki

150 minut  6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
643 kcal \ B-57 g \ T-31 g \ W-41 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Kurczak, tuszka – 1 sztuka (ok. 2 kg)
  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżka
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Cebula – 240 g (2 sztuki)
  • Jabłko – 360 g (2 sztuki)
  • Ocet jabłkowy – 180 g (3/4 szklanki)
  • Ziemniaki – 630 g (7 sztuk)
  • Marchew – 210 g (3 sztuki)
  • Pietruszka, korzeń – 160 g (2 sztuki)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Faszerujemy kurczaka. Zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kurczaka. Do „dupki” wlewamy sok jabłkowy lub cydr. Pieczemy przez 2h w 180C. Co jakiś czas podlewamy sosem, dzięki czemu będzie smaczniejszy

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00