Wskazówki
150 minut 6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
643 kcal \ B-57 g \ T-31 g \ W-41 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Kurczak, tuszka – 1 sztuka (ok. 2 kg)
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
- Sól – 1,5 łyżeczki
- Pieprz – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – 1 łyżka
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Cebula – 240 g (2 sztuki)
- Jabłko – 360 g (2 sztuki)
- Ocet jabłkowy – 180 g (3/4 szklanki)
- Ziemniaki – 630 g (7 sztuk)
- Marchew – 210 g (3 sztuki)
- Pietruszka, korzeń – 160 g (2 sztuki)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Faszerujemy kurczaka. Zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kurczaka. Do „dupki” wlewamy sok jabłkowy lub cydr. Pieczemy przez 2h w 180C. Co jakiś czas podlewamy sosem, dzięki czemu będzie smaczniejszy