Aromatyczny kurczak faszerowany jabłkami

Oceń
Aromatyczny kurczak faszerowany jabłkami

Wskazówki

150 minut  6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
643 kcal \ B-57 g \ T-31 g \ W-41 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Kurczak, tuszka – 1 sztuka (ok. 2 kg)
  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżka
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Cebula – 240 g (2 sztuki)
  • Jabłko – 360 g (2 sztuki)
  • Ocet jabłkowy – 180 g (3/4 szklanki)
  • Ziemniaki – 630 g (7 sztuk)
  • Marchew – 210 g (3 sztuki)
  • Pietruszka, korzeń – 160 g (2 sztuki)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Faszerujemy kurczaka. Zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kurczaka. Do „dupki” wlewamy sok jabłkowy lub cydr. Pieczemy przez 2h w 180C. Co jakiś czas podlewamy sosem, dzięki czemu będzie smaczniejszy

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz