*Cukier uznawany jest za najpowszechniej stosowaną na świecie substancję o działaniu uzależniającym (uzależnia 8x bardziej niż kokaina!!!). Przyczynia się do rozwoju wielu ciężkich schorzeń.
Jakie są negatywne skutki spożywania cukru?
- Zaburza pracę układu odpornościowego – przez codzienne spożycie cukru zmienia się flora jelitowa (umierają dobre bakterie) – o tym, jak ważne są zdrowe jelita pisałam tutaj.
- Wpływa na funkcjonowanie mózgu: uzależnia, powoduje niepokój, stany depresyjne, osłabia pamięć i koncentrację.
- Zaburza równowagę witamin i minerałów w organizmie. Prowadzi do niedoboru chromu, miedzi, zaburza wchłanianie magnezu i wapnia, witamin z grupy B oraz E.
- Podnosi poziom homocysteiny, stężenie trójglicerydów i LDL, natomiast obniża poziom HDL.
- Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
- Osłabia wzrok: może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy.
- Przyspiesza starzenie się organizmu- powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów w organizmie.
- Prowadzi do próchnicy.
- Prowadzi do nadwagi /otyłości.
- Może wywołać choroby serca.
- Stymuluje wydzielanie insuliny.
- Sprzyja zaburzeniom przewodu pokarmowego: przerost Candidy, choroba Crohna, zespół jelita drażliwego, kamienie żółciowe, owrzodzenie jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego.
- Może zaostrzyć objawy stwardnienia rozsianego.
- Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
- U mężczyzn powoduje obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenu.
- Spożycie cukru zwiększa ryzyko szeregu nowotworów: piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych organów.
- Spożycie cukru sprzyja pojawianiu się zaparć, hemoroidów.
- Cukier powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
- Może zmniejszać poziom hormonu wzrostu.
- Może uszkodzić strukturę DNA.
*chodzi tu o biały, rafinowany cukier.
Hmm, ja nie uważam, że cukier uzależnia, dam Pani jasny sposób wytłumaczenia tej tezy. Na blacie stołu kładę po lewej stronie 3 kostki cukru, po prawej kładę batona, byle jakiej marki, teraz pytanie do Pani, co Pani wybierze? Te 3 kostki cukru czy batona ? Sądzę, że batona, a więc nie jesteśmy uzależnieni od cukru. Tylko od smakowitości potraw i właściwości organoleptycznych. Dziękuję 🙂
A czy ten baton nie zawiera przypadkiem białego cukru? 😉
Ten Baton zawiera tłuszcze, białka i węglowodany, czyli wszystkie makroskładniki. Ich połączenie odpowiada za smakowitość.
A jakby ten baton nie zawieral cukru to tez bys po niego siegnal ??