20 negatywnych skutków spożywania białego cukru

20 negatywnych skutków spożywania białego cukru - banner

*Cukier uznawany jest za najpowszechniej stosowaną na świecie substancję o działaniu uzależniającym (uzależnia 8x bardziej niż kokaina!!!). Przyczynia się do rozwoju wielu ciężkich schorzeń.

Jakie są negatywne skutki spożywania cukru?

  • Zaburza pracę układu odpornościowego – przez codzienne spożycie cukru zmienia się flora jelitowa (umierają dobre bakterie)  – o tym, jak ważne są zdrowe jelita pisałam tutaj.
  • Wpływa na funkcjonowanie mózgu: uzależnia, powoduje niepokój, stany depresyjne, osłabia pamięć i koncentrację.
  • Zaburza równowagę witamin i minerałów w organizmie. Prowadzi do niedoboru chromu, miedzi, zaburza wchłanianie magnezu i wapnia, witamin z grupy B oraz E.
  • Podnosi poziom homocysteiny, stężenie trójglicerydów i LDL, natomiast obniża poziom HDL.
  • Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
  • Osłabia wzrok: może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy.
  • Przyspiesza starzenie się organizmu- powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów w organizmie.
  • Prowadzi do próchnicy.
  • Prowadzi do nadwagi /otyłości.
  • Może wywołać choroby serca.
  • Stymuluje wydzielanie insuliny.
  • Sprzyja zaburzeniom przewodu pokarmowego: przerost Candidy, choroba Crohna, zespół jelita drażliwego, kamienie żółciowe, owrzodzenie jelita grubego, zapalenie wyrostka robaczkowego.
  • Może zaostrzyć objawy stwardnienia rozsianego.
  • Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
  • U mężczyzn powoduje obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenu.
  • Spożycie cukru zwiększa ryzyko szeregu nowotworów: piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych organów.
  • Spożycie cukru sprzyja pojawianiu się zaparć, hemoroidów.
  • Cukier powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
  • Może zmniejszać poziom hormonu wzrostu.
  • Może uszkodzić strukturę DNA.

*chodzi tu o biały, rafinowany cukier.

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

3 komentarze do “20 negatywnych skutków spożywania białego cukru”

  1. Hmm, ja nie uważam, że cukier uzależnia, dam Pani jasny sposób wytłumaczenia tej tezy. Na blacie stołu kładę po lewej stronie 3 kostki cukru, po prawej kładę batona, byle jakiej marki, teraz pytanie do Pani, co Pani wybierze? Te 3 kostki cukru czy batona ? Sądzę, że batona, a więc nie jesteśmy uzależnieni od cukru. Tylko od smakowitości potraw i właściwości organoleptycznych. Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz