Zupa z marchwii i rabarbaru

Składniki

Bulion domowy - 720 g (3 szklanki)
Marchew - 180 g (4 sztuki)
Rabarbar - 110 g (1 łodyga)
Imbir świeży - 5 g (1cm kawałek)
Soczewica czerwona - 36 g (3 łyżki)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Przyprawa chili - 1 g (1 szczypta)

Wskazówki

  
45 min
3 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 75,5 kcal
białka - 3,9 g
węglowodany - 13,2 g
tłuszcz - 3 g
błonnik - 4 g

Przygotowanie

W garnku zagotowujemy bulion. Marchew obieramy i kroimy w dość grube kawałki. Rabarbar obieramy i siekamy w cienkie plasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone warzywa, oraz soczewicę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystko zmięknie. Blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Smacznego!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Fantastyczna, rozgrzewająca zupa. Idealna na chłodniejsze, jesienne dni

Zostaw komentarz