Zupa krem z pietruszki i gruszki

Składniki

Korzeń pietruszki - 800 g (10 sztuk)
Gruszka - 260 g (2 sztuki)
Mleko kokosowe - 440 g (2 szklanki)
Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Tymianek suszony - 2 g (1 szczypta)

Wskazówki

  
45 min
4 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 412 kcal
białka - 8,1 g
węglowodany - 37,1 g
tłuszcz - 33,3 g
błonnik - 9,5 g

Przygotowanie

Pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pietruszkę i dusimy ją na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną gruszkę i dusimy 10 min. Do garnka wlewamy bulion (tak aby zakrywał warzywa). Gotujemy ok. 15-20 minut. Dodajemy mleko, sól, pieprz i tymianek. Zagotowujemy. Wszystko razem miksujemy. 

Smacznego!

Zostaw komentarz