Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki

Burak - 800 g (7 sztuk)
Bulion domowy - 960 g (4 szklanki)
Jabłko - 180 g (1 duża sztuka)
Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Cebula - 105 g (1 sztuka)
Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
Sól himalajska - 6 g (1 łyżeczka)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Liść laurowy - 1 g (2 liście)

Wskazówki

  
60 min
3 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 210,5 kcal
białka - 5,4 g
węglowodany - 36,9 g
tłuszcz - 8,5 g
błonnik - 7,3 g

Przygotowanie

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy  przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone jabłko, buraki i liść laurowy. Dodajemy sok z cytryny. Zalewamy bulionem (na wysokość składników w garnku) i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Wyciągamy listek i blendujemy na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Opcjonalnie: można podawać z keksem ze śmietany, jogurtu, serem kozim bądź feta (produkty te zawierają laktozę)

Smacznego!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Idealna dla fanów kremowych zup. Bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, kwas foliowy, kobalt, witaminy: A, C, B1.

Zostaw komentarz