tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem z marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 45 min
  2. 4 porcje
  3. 202,7 kcal \ B - 3,2 g \ W - 16,8 g \ T - 17,7 g \ BŁ - 3,8 g
  1. Bulion domowy - 960 g (4 szklanki)
  2. Marchew - 450 g (10 sztuk)
  3. Imbir świeży - 5 g (1cm kawałek)
  4. Mleko kokosowe - 250 g (1 szklanka)
  5. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  6. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  7. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  8. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  9. Natka pietruszki - 3 g (1/2 łyżeczki)
  10. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  11. Przyprawa curry - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę.
Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną marchew, imbir, przyprawy oraz cebulę z czosnkiem. Gotować ok 30 minut, a następnie dolać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, oraz sokiem z cytryny.


Smacznego!

Taka zupa to rozgrzewająca bomba witaminowo-minerałowa. Idealna na chłodne, jesienne dni.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...