Zupa krem z cukinii

Składniki

Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
Cukinia - 600 g (1 duża sztuka)
Szpinak - 25 g (1 garść)
Ziemniaki - 75 g (1 średnia sztuka)
Cebula - 105 g (1 sztuka)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Jogurt naturalny - 25 g (1 łyżka)

Wskazówki

 
30 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 119,2 kcal
białka - 6,1 g
węglowodany - 22,2 g
tłuszcz - 3 g
błonnik - 4,3 g

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego. 

Smacznego!

Zostaw komentarz