tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem pomidorowo-porowa

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 3 porcje
  3. 79,2 kcal \ B - 3,9 g \ W - 14,4 g \ T - 3 g \ BŁ - 2,9 g
  1. Bulion domowy - 720 g (3 szklanki)
  2. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  3. Przecier pomidorowy - 30 g (2 łyżki)
  4. Por - 140 g (1 sztuka)
  5. Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
  6. Marchew - 90 g (2 sztuki)
  7. Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
  8. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  9. Bazylia świeża - 2 g (1/2 łyżeczki)
  10. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  11. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy.
Do bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę, mały kawałek selera, oraz pokrojony por.
Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia) i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy.


Smacznego!

Pomidory zawierają wiele dobroczynnych składników - są bogatym źródłem witaminy A, C i potasu. Znajdziemy w nich dużo karotenu i likopenu, o właściwościach antyoksydacyjnych.

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...