tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Zupa krem brokułowo-szpinakowa

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 135,3 kcal \ B - 8,6 g \ W - 15,2 g \ T - 8,1 g \ BŁ - 5,7 g
  1. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  2. Brokuły - 500 g (1 duża sztuka)
  3. Szpinak mrożony - 50 g (1 porcja)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)
  6. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  7. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  8. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować, a następnie odlać wodę. Szpinak rozmrozić, wsadzić do jednego garnka z brokułem i zalać bulionem. Czosnek posiekać drobno, usmażyć na łyżce oliwy i dorzucić do garnka. Do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię. Chwilę pogotować i zmiksować. 

Opcjonalnie podawać z grzankami. Można również dodać jogurt naturalny aby trochę zakwasić zupę (podukt ten zawiera laktozę)

Smacznego!

Taka zupa to to prawdziwa mieszanka witamin, związków mineralnych oraz polifenoli. Zawiera witaminy z grupy B, C, K, choinę, inozytol, kwas foliowy i β-karoten oraz żelaz, jod, wapń, fosfor, potas i siarkę.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...