Wątróbka drobiowa z jabłkami

Składniki

Wątróbka drobiowa - 200 g (1 porcja)
Jabłko - 180 g (1 duża sztuka)
Cebula - 105 g (1 sztuka)
Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)

Wskazówki

  
30 min
1 porcja

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 539,8 kcal
białka - 40 g
węglowodany - 33,9 g
tłuszcz - 27,8 g
błonnik - 6,5 g

Przygotowanie

Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (do zarumienienia). Cebulkę kroimy w pół talarki i dodajemy do wątróbki. Jabłka kroimy w kostkę i dorzucamy do wątróbki. Dodajemy majeranek oraz pieprz i dusimy przez chwilę (do miękkości). Solimy na samym końcu.

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Wątróbka to bogactwo witaminy B2, B3, B5, B6, B12, choliny i kwasu foliowego, które wspomagają pracę układu nerwowego, dlatego też warto włączyć ją do jadłospisu.

Zostaw komentarz