Sałatka z pomarańczą i selerem naciowym

Składniki

Mix sałat - 40 g (2 garści)
Pomarańcza - 120 g (1/2 sztuki)
Granat - 51 g (3 łyżki pestek)
Kiwi - 75 g (1 sztuka)
Seler naciowy - 45 g (1 łodyga)
Miód - 25 g (1 łyżka)
Ocet jabłkowy - 6 g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)

Wskazówki

 
15 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 162,2 kcal
białka - 1,9 g
węglowodany - 29,7 g
tłuszcz - 5,2 g
błonnik - 4 g

Przygotowanie

Sałatę rozkładamy na talerzu, a na niej układamy pokrojone kiwi, pomarańczę, seler naciowy oraz pestki granatu. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z miodu, oliwy i octu jabłkowego.

Smacznego!!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Trzeba pamiętać iż taka sałatka zawiera spore ilości fruktozy, dlatego powinniśmy spożywać ją "z głową" - od czasu do czasu.

Zostaw komentarz