Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

Oceń
Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

Wskazówki

60 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
252 kcal \ B-15 g \ W-21 g \ T-14 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Bakłażan – 240 g (1 sztuka)
  • Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
  • Pieczarki – 200 g (10 sztuk)
  • Ser feta – 100 g (1/2 kostki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy sos: na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię i dusimy 10  minut na wolnym ogniu. Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w długie cienkie paski. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odkładamy na 15 min aby puściły sok. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Pieczarki obieramy i kroimy drobno i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości, doprawiamy pieprzem i dodajemy 1/2 kostki fety. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Paski bakłażana smażymy na patelni grillowej (aż się delikatnie zarumienią). Każdy pasek nadziewamy pieczarkami i zawijamy w rulon.  Piekarnik nastawiamy na 200C. W naczyniu w którym będziemy zapiekać bakłażan wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy rulony. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut. Pod koniec pieczenia można posypać mozzarellą

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz