Roladki z bakłażana z pieczarkami i serem feta w sosie pomidorowym

Składniki

Bakłażan - 240 g (1 sztuka)
Pieczarki - 200 g (10 sztuk)
Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)

Wskazówki

 
60 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 100,4 kcal
białka - 7,2 g
węglowodany - 20,8 g
tłuszcz - 0,9 g
błonnik - 4,8 g

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy sos: na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz, bazylię i dusimy 10  minut na wolnym ogniu.

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż w długie cienkie paski. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odkładamy na 15 min aby puściły sok.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Pieczarki obieramy i kroimy drobno i dorzucamy do cebuli. Smażymy do miękkości, doprawiamy pieprzem i dodajemy 1/2 kostki fety. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Paski bakłażana smażymy na patelni grillowej (aż się delikatnie zarumienią). Każdy pasek nadziewamy pieczarkami i zawijamy w rulon.
Piekarnik nastawiamy na 200C. W naczyniu w którym będziemy zapiekać bakłażan wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy rulony. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut. 
Pod koniec pieczenia można posypać mozzarellą

Zostaw komentarz