Pralinki daktylowo-kokosowe

Składniki

Bezglutenowe płatki owsiane - 110 g (1 szklanka)
Daktyle - 135 g (3 garści)
Wiórki kokosowe - 90 g (1 szklanka)
Siemię lniane - 20 g (2 łyżki)
Żurawina suszona - 36 g (3 łyżki)
Morele suszone - 50 g (5 sztuk)

Wskazówki

  
40 min
25 porcji

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 70,8 kcal
białka - 1,2 g
węglowodany - 9,7 g
tłuszcz - 3,1 g
błonnik - 1,5 g

Przygotowanie

Daktyle moczymy przez kilka godzin (a najlepiej zostawić je na noc), odciskamy wodę i miksujemy. Dodajemy szklankę wiórków kokosowych, zmielone siemię lniane i połowę suszonej żurawiny. Miksujemy. Morele kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Dorzucamy pozostałą żurawinę oraz płatki owsiane. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy wiórki kokosowe (lub płatki). Formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce przez 3-4h w szczelnie zamkniętym pudełku.

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Idealny zamiennik dla kupnych słodyczy. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a chcemy uniknąć chemii.

Zostaw komentarz