Placuszki pancaces

Składniki

Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
Serek homogenizowany - 150 g (1 kubek)
Mąka jaglana - 70 g (1/2 szklanki)
Bezglutenowe otręby owsiane - 7 g (1 łyżka)
Mleko - 50 g (1/4 szklanki)
Miód - 12 g (1 łyżeczka)
Soda - 3 g (1/2 łyżeczki)
Olej kokosowy - 15 g (1 łyżeczka)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)

Wskazówki

 
20 min
1 porcja

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 751,8 kcal
białka - 25,2 g
węglowodany - 90,3 g
tłuszcz - 31,7 g
błonnik - 4 g

Przygotowanie

Białko (oddzielone wcześniej od żółtka) ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Serek homogenizowany, mleko i żółtko mieszamy w miseczce. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, otręby i stevię. Całość mieszamy, dodajemy pianę z białek i łączymy bardzo delikatnie. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, przetartej odrobiną oleju kokosowego. Możemy podawać je z owocami, powidłami, bądź masłem orzechowym

Zostaw komentarz