Pasztet z selera

Oceń
Pasztet z selera

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
140 kcal \ B-7 g \ W-20 g \ T-5 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Otręby owsiane – 14 g (2 łyżki)
  • Bułka tarta – 55 g (1/2 sztuki)
  • Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Jajo kurze – 150 g (3 sztuki)
  • Seler korzeniowy – 325 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli będzie nadmiar wody, należy ją odcisnąć). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do warzyw. Dosypujemy bułkę tartą i otręby owsiane (jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę otrębów). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180C przez 30-40 minut- aż pasztet się zarumieni. Po przestygnięciu przechowujemy go w lodówce- max 3 dni.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz