Papryka zapiekana z serkiem wiejskim, mozzarellą i pomidorem

Składniki

Papryka czerwona - 230 g (1 duża sztuka)
Serek wiejski - 60 g (3 łyżki)
Mozzarella - 45 g (3 plastry)
Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Wskazówki

 
60 min
1 porcja

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 267,7 kcal
białka - 22,1 g
węglowodany - 24,6 g
tłuszcz - 10,2 g
błonnik - 6,3 g

Przygotowanie

Paprykę myjemy, ścinamy górę i wydrążamy środek. Serek wiejski łączymy z drobno pokrojonym pomidorem, serem mozzarella i posiekaną świeżą bazylią. Dodajemy sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Masę przekładamy do wnętrza papryki, przykrywamy ściętą górą i zapiekamy 35- 40 min w temperaturze 180C. Następnie ściągamy „przykrywkę” i zwiększamy temperaturę do 200C aby masa ładnie się spiekła i pieczemy 10 minut

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Taki posiłek idealnie nadaje się na kolację, bądź jako dodatek do obiadu. Dostarcza sporo białka i jest sycący.

Zostaw komentarz