tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Napój imbirowo-cytrynowy

  1. 15 min
  2. 3 porcje
  3. 32,3 kcal \ B - 0,2 g \ W - 10,2 g \ T - 0 g \ BŁ - 0,7 g
  1. Woda - 440 g (2 szklanki)
  2. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  3. Cytryna - 40 g (1/2 sztuki)
  4. Miód - 25 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Imbir ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Przelewamy przez sitko i odstawiamy do przestygnięcia (tak aby podczas picia nie oparzyło języka), dodajemy miód i sok z cytryny

Taki napój warto go przygotowywać gdy „dopadnie” nas przeziębienie: – imbir działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i odkażająco – miód wspomaga odporność i jest naturalnym antybiotykiem – sok z cytryny działa antybakteryjnie i przeciwz

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...