Mocno cytrynowy mintaj

Składniki

Mrożony filet z mintaja - 160 g (1 sztuka)
Papryka czerwona - 60 g (1/2 sztuki)
Papryka zielona - 70 g (1/2 sztuki)
Papryka żółta - 70 g (1/2 sztuki)
Cytryna - 40 g (1/2 sztuki)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Zioła prowansalskie - 0,5 g (1 szczypta)

Wskazówki

  
45 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 72,7 kcal
białka - 11,5 g
węglowodany - 10,4 g
tłuszcz - 0,5 g
błonnik - 3,1 g

Przygotowanie

Filet z mintaja płuczemy, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek drobno kroimy i posypujemy rybę. Cytrynę sparzamy, kroimy w plasterki i układamy na filecie. Paprykę kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180C.

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin A i D. Należy pamiętać, by wybierać dzikie okazy, a nie z hodowli

Zostaw komentarz