Mintaj zapieknany w porach

Składniki

Mrożony filet z mintaja - 160 g (1 sztuka)
Por - 50 g (1 kawałek)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Śmietana 30% - 120 g (1/2 szklanki)
Jogurt naturalny - 50 g (2 łyżki)
Ser Camembert - 60 g (4 plastry)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Przyprawa chili - 1 g (1 szczypta)
Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)
Oregano - 2 g (1 szczypta)
Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)

Wskazówki

 
30 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 375,3 kcal
białka - 19,5 g
węglowodany - 6,8 g
tłuszcz - 30,4 g
błonnik - 1,2 g

Przygotowanie

Rybę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, solimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek kroimy drobno, por kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (uważamy żeby czosnek się nie przypalił). Gdy por się zeszkli dodajemy śmietankę wymieszaną z jogurtem naturalnym, pokrojonym serkiem i przyprawami. Kiedy wszystkie składniki się połączą (serek się rozpuści) wylewamy masę na wcześniej przygotowaną rybę. 
Pieczemy w 180C przez około 15-20 minut. Można podawać z ryżem, bądź kaszą.

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Ryby są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin A i D. Należy pamiętać, by wybierać dzikie okazy, a nie z hodowli

Zostaw komentarz