Kurczak w pomidorach

Składniki

Filet z kurczaka - 400 g (2 porcje)
Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Cebula - 70 g (1 mała sztuka)
Papryczka chili - 20 g (1 sztuka)
Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)
Tymianek suszony - 5 g (1 szczypta)
Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Wskazówki

  
45 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 307,9 kcal
białka - 47,6 g
węglowodany - 12,9 g
tłuszcz - 7,1 g
błonnik - 1,5 g

Przygotowanie

Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy ok 1cm pokrojonej papryczki chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i wszystko gotujemy kilka minut. Kurczaka przekładamy do pomidorów i gotujemy ok 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy listki bazylii oraz tymianek. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Można podawać z ryżem oraz brokułami

Zostaw komentarz